Magdalena Dobromila Rettigová byla slavná kuchařka, jejíž jméno by neznal jen málokdo. Autorka nejznámější české kuchařky byla pro své kuchařské návody hodnocena různě – někdy kladně, jindy na ní zlé jazyky nenechaly niť suchou.
Aktivity Magdaleny Dobromily zasahovaly nejen do kuchyně hospodyněk, ale projevovaly se i v obrozenecké literatuře a rodícím se ženském hnutí. Talentovaná kuchařka z Berounska zanechala v české gastronomii nesmazatelnou stopu.
Recepty náročné na peněženku i suroviny?
Leckdy se o Magdaleně Dobromile Rettigové jakožto o kuchařce nemluvívá zrovna hezky. Někteří dokonce tvrdí, že jsou její recepty příliš drahé a navíc náročné na suroviny.
Opak je ale v tomto případě pravdou. Ve skutečnosti Magdalena nabádala své čtenářky k tomu, aby se při vaření naučily šetřit, s ničím zbytečně neplýtvaly a uměly využít každičký zbytek.
Vařila ve velkém
Ona křivda v podobě drahého vaření plynula z faktu, že Magdalena Dobromila Rettigová ve svých receptech často myslela na velký počet strávníků.
Právě proto se v jejích tradičních receptech objevoval pokyn přidat tu deset vajec, tuhle zase žejdlíky smetany nebo loty cukru.
Navzdory takovému množství surovin však recepty Magdaleny Rettigové nevycházely nijak draho. Zkrátka jen počítaly s větším počtem strávníků.
Pravá svíčková podle Rettigové
Jedním z nejtypičtějších receptů pocházejících z rukou téhle slavné kuchařky je recept na pravou a poctivou svíčkou. Připravte si tuhle známou dobrotu i vy.
Co budete potřebovat? Pište si: kilo hovězího masa, 200 gramů cibule, 50 gramů petržele, 80 gramů mrkve, 6 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, lžičku tymiánu, sůl, smetanu ke šlehání, dvě lžíce mouky, šťávu z citronu, trochu oleje na smažení, šlehačku a brusinky.
Začněte tím, že zeleninu oloupete, nakrájíte a společně s kořením ji orestujete na rozpáleném oleji. Maso osolíte, položíte jej na zeleninu a zprudka opečete ze všech stran. Následně maso i zeleninu zalijte horkou vodou a duste cca 70 minut. Poté maso vyjměte a nakrájejte ho na plátky. V misce smíchejte smetanu s moukou a zahustěte jimi omáčku. Dochuťte solí a citronovou šťávou, nechte ještě 8 minut povařit. Zeleninu propasírujte a servírujte s tzv. brusinkovým terčem a houskovým knedlíkem.
Zdroj: stoplusjednicka.cz, recepty.eu, denik.cz, iReceptar
Autor: Natálie Kabourková