Novinář a moderátor Honza Dědek měl poslední rok opravdu hektický, a tak si konečně uprostřed léta dopřál pauzu. Odložil práci na své talk show a vzal svou mladou přítelkyni Terezu na dovolenou.
Volba padla na Gruzii
Vybrali si trochu netradiční destinaci, která byla kompromisem mezi jejich představami o ideální dovolené, a vydali se poznávat krásy Gruzie. A moderátor to vzal pěkně důkladně.
Jak je podle příspěvků na jeho instagramovém účtu vidět, kromě samotné země ho zajímalo také jídlo a neměl vůbec žádný problém se domluvit a zjišťovat si zajímavosti o místních specialitách. Vypadá to, že je Gruzie úchvatná země a jak pro Super.cz moderátor uvedl, každému ji vřele doporučuje a sám má v plánu se tam určitě vrátit.
Na čem si mlsný jazýček oblíbeného moderátora pochutnával?
Plněný knedlíček khinkali
Za pozornost určitě stojí jednoduché jídlo, jako je khinkali. Knedlík je vyrobený z těsta, které se ve finále zakroutí a vypadá jako měšec. Uvnitř zůstane náplň složená z masa a koření. Náplň se může lišit podle oblasti.
Původní složení je směs jehněčího nebo hovězího a vepřového masa s cibulí, chilli papričkou, solí a kmínem. Moderní gruzínská kuchyně používá i petržel a koriandr. Dokonce vznikla i bezmasá varianta náplně, kterou tvoří houby, brambory nebo sýr. Když se knedlíček vaří, náplň pouští šťávu, která ochutí těsto. Knedlíčky se pojídají rukama a použití příboru se považuje za nevhodné.
Zkuste neodolatelné pečivo chačapuri také
Honza Dědek si také pochutnal na chačapuri se sýrem. Je to druh pečiva z kynutého těsta s lahodnou náplní, kterou tvoří rozteklý sýr. Existuje mnoho variant této dobroty a moderátor vyzkoušel tu nejoblíbenější. Ta má doslova název acharuli khachapuri a je z gruzínské oblasti Adžárie.
Těsto je vytvarováno do formy gondoly naplněné sýrem s volským okem uprostřed. Tato dobrota vypadá tak lákavě, že určitě stojí za vyzkoušení a není to nic složitého.
Na dva velké kusy pečiva stačí 250 g hladké mouky, 100 ml mléka, 25 g másla, 1 vejce, čtvrt kostky droždí a půl lžičky soli. Na náplň potom 400 g sýra (doporučuje se smíchat balkánský sýr nebo fetu s mozzarellou), dvě vejce a kousek másla.
Nejsložitější je správně vytvarovat dostatečně hutné těsto, které musí být dobře vykynuté, a vyrobit gondolu se zesílenými okraji, které udrží náplň uvnitř.
Těsto se sýrem se zapeče asi 10 minut při 180 °C, než začnou zlátnout okraje, poté se vytvoří důlek v sýru a do něj se vyklepne vejce. Pečivo se vrátí na 5 minut do trouby, než je vejce hotové.
Tradiční sladkost ochutnal Dědek přímo u prodejce
Na svém instagramovém účtu má krátké video z návštěvy velkého obchodu, kde se rozhodl prozkoumat a ochutnat čurčchelu, což je pamlsek z různých druhů oříšků. Ty jsou navlečené na niti a namočeny ve vinném moštu zahuštěném moukou.
Nejčastěji jde o vlašské a lískové ořechy nebo mandle. Regionálně lze narazit také na jadérka z meruněk a broskví, někdy i na rozinky.
Čurčchela vypadá na první pohled spíše jako klobása nebo svíčka. Ořechy se dlouho namáčí, aby byly měkké a šly propíchnout. Máčení v zahuštěném moštu se několikrát opakuje, dokud nevznikne válec o tloušťce asi 2 cm. Potom se pamlsek asi dva týdny suší. Dobře se dá uskladnit a konzumuje se hlavně v zimě.
Zamilovaný pár si užil i pobyt
Honza i Tereza se rozplývali po návratu nad krásnou zemí a pohostinností lidí a všem doporučují gruzínskou kuchyni ochutnat.
Zdroj: Instagram, Super, wikipedie, Ochutnejte svět
Autor: Lída Kropáčková