Ceny hotových jídel v restauracích a stáncích mohou v současné době náklady na dovolenou hodně navýšit. Lidé, kteří jezdí do kempů, rozhodně nechtějí několikrát denně platit jídlo i čtyřikrát nebo pětkrát dražší, než když by si ho uvařili sami. Jde o zbytečně vyhozené peníze.
A jak ušetřit?
Hodně záleží na druhu ubytování a vlastní vybavenosti. Někdo má k dispozici kuchyňku i s lednicí, jiný může spoléhat na ohniště u chatky nebo si nezapomněl přibalit plynový vařič nebo malý gril na dřevěné uhlí.
Dovolená s vlastním stravováním nemusí být jen o paštikách, k chuti přijdou i lívance
Děti milují palačinky a lívance. Dopřát jim tuto dobrotu nemusí být problém, pokud si vaření naplánujete. Navíc je sezóna čerstvého ovoce, některé si lze dokonce nasbírat v lese, jako třeba ostružiny, maliny a borůvky. Na lívance stačí pár ingrediencí a pánvičku nebo lívanečník vzít s plynovým vařičem z domu. Mléko, vejce, cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva, tvaroh a tuk na smažení lze koupit i ve vesnickém obchodě.
Drůbeží maso jde připravit i v kotlíku na ohni
Drůbeží maso je rychle hotové, jedí ho skoro všichni a pokud není k dispozici gril, jde připravit i na pánvi nebo podusit v kotlíku. K masu lze přidat třeba houby nasbírané v lese nebo zeleninu od farmáře nebo z trhu.
Jako přílohu lze upéct v ohništi v alobalu menší brambory. Jsou výborné s trochou másla a zmizí rychleji než maso.
V kotlíku lze připravit i celou řadu jiných jídel, od levných polévek všeho druhu, až po klasiku jako je guláš nebo lečo s paprikovou klobáskou. Základ na lečo si lze dokonce připravit do sklenice doma a zavařit, jako celou řadu dalších oblíbených jídel.
Hojnost zeleniny
Právě v létě jsou ředkvičky, rajčata a okurky vypěstované jako sezónní zelenina nejchutnější. Není problém si najít v okolí malopěstitele a kvalitní zeleninu levně nakoupit. A základ na salát je připravený. Salát může být osvěžujícím letním obědem a obohatit jde vařenými vejci, sýrem, tofu, semínky a oříšky. Není ani třeba vymýšlet dresing. Zeleninu stačí jemně osolit a opepřit. S kapkou oleje a citronové šťávy chutná báječně.
Vejce nikdy nezklamou
Rychlé a levné jídlo lze udělat z orestovaných brambor s cibulkou, které se vylepší vejci a vše se promíchá. Pro masožravce se může přidat slanina nebo klobáska. Úplně stačí na konec přidat kousek másla a posypat čerstvou natí petržele. Když nejsou po ruce brambory, hodí se i obyčejný koupený knedlík nakrájený na kostičky.
Těstoviny jsou sázkou na jistotu
Pokud jde o jednoduchost přípravy, těstoviny patří k favoritům. Uvařit se mohou jak v kotlíku, tak na plynovém vařiči. Příprava je rychlá a jídlo zasytí. Každý má své oblíbené omáčky, od rajčatové až po smetanovou nebo sýrovou. Jednoduše lze orestovat i cukety třeba s česnekem. Cukety se dají dokonce sehnat na vesnici i zdarma. Potom stačí zasypat talíř nastrouhaným sýrem a jídlo je hotové. Když se přidá pár hříbků, pokrm má hned vyšší úroveň.
Grilování je klasika
Večer je ideální na grilování. Některé kempy mají pro své hosty grily k dispozici, ale je snadné si malý gril (kotlík) přibalit. Moc místa nezabere. Grilovací uhlí prodávají na každé čerpací stanici. Kromě masa se na něm může rozpékat i sýr, grilovat zelenina a ze staršího chleba pokapaného ochuceným olejem udělat luxusní toasty.
Zdroj: autorský článek
Autor: Lída Kropáčková