Vyhazujete listy na stoncích mrkve? Pokud ano, využijte je raději do chutných pokrmů. Listy mrkve jsou jedlé a skvěle nahrazují bylinky a světlé saláty, jako je petržel a špenát. Zelená mrkev je skvělá i jako samostatná příloha.
Listy mrkve jsou zdravá zelená listová zelenina, která má vysoký obsah vitaminu K, vitaminu A a asi 90 kalorií na porci – zhruba 1 šálek nakrájené zeleniny (podle USDA Food Nutrient Database). Přinášíme vám tři tipy na jejich využití.
Pečená mrkev s mrkvovou gremolatou
Připravte si:
- 2 kg malých mrkví s listy
- 2 velké šalotky nakrájené na tenké plátky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky kari
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 šálku nasekaného koriandru
- 1 lžičku jemně nastrouhané citronové kůry
- 1/2 jalapeño papriček, mletých
Předehřejte troubu na 220 °C. Na plechu promíchejte mrkev a šalotku s olivovým olejem a kari a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání pečte 20 až 25 minut, dokud mrkev nezměkne a nezezlátne. Pokapejte citronovou šťávou a promíchejte. Přendejte mrkev a šalotku na talíř.
Mezitím v malé misce smíchejte koriandr, citronovou kůru a jalapeño papričky. Listy mrkve nasekejte nadrobno, abyste získali 1/2 šálku, a přidejte je do mísy. Mrkev a šalotku posypte gremolatou a podávejte.
Pečená mrkev a kuskus s gremolatou
Na pečenou mrkev s kuskusem a gremolatou bude potřebovat:
- 5 až 6 středních mrkví
- 2 lžičky olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 šálku mrkvové zeleně, odstraněné stonky
- 1/4 šálku ploché listové petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 šálek kuskusu
- 1 lžičku olivového oleje
- 1/4 šálku mandlových lupínků
- citronovou šťávu
Předehřejte troubu na 200˚C. Z mrkve odstraňte listy a podélně ji rozkrojte na polovinu, poté ji opět rozkrojte na polovinu. Každou čtvrtinu nakrájejte na půl centimetru silné kousky tak, abyste dostali přibližně 2 šálky nakrájené mrkve. Promíchejte je s olivovým olejem, solí a pepřem a rozprostřete do pekáče. Pečte mrkev 20 až 25 minut, dokud nezměkne, ale zůstane ještě trochu křupavá.
Zatímco se mrkev peče, přiveďte vodu v hrnci k varu, přidejte kuskus a vařte 8 minut, stáhněte z ohně a nechte odstát, dokud nebude těsně za hranicí al dente. Sceďte, propláchněte a promíchejte s jednou lžičkou olivového oleje.
Pro přípravu gremolaty nasekejte nahrubo mrkvové listy, petržel a česnek. Přidejte kůru a pokračujte v sekání, dokud se směs dobře nespojí a česnek/zelenina nebudou na jemné kousky.
Jakmile je mrkev hotová, smíchejte ji s kuskusem, gremolatou a plátky mandlí. Navrch vymačkejte trochu čerstvé limetkové šťávy a podávejte.
Restovaná kapusta s česnekem a mrkví
Připravte si:
- 2 svazky kapusty nakrájené nadrobno
- 1 svazek mrkvové zeleně
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce másla
- 1 lžičku česnekového prášku
- 1/2 lžičky provensálských bylinek nebo italského koření
- 1/2 lžičky mořské soli více nebo méně podle chuti
- černý pepř podle chuti
- čerstvě nastrouhaný parmezán podle chuti
Zelí a mrkev dobře opláchněte. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Zelí a mrkvové listy nakrájejte nahrubo. Velké stonky vyhoďte. Na velké pánvi rozehřejte máslo na středním plameni.
Česnek krátce osmahněte. Poté přidejte nakrájenou kapustu po několika hrstech a míchejte, dokud nezvadne. Přidejte mrkvové listy. Dochuťte česnekovým práškem, italským kořením, mořskou solí a černým pepřem.
Vařte, dokud zelenina nezvadne a nezměkne asi 2-3 minuty. Odstavte z ohně. Navrch nastrouhejte čerstvý parmazán a podávejte.
Zdroj: USDA Food Nutrient Database, Zestful Kitchen, Fork in the Road, Food and Wine
Autor: Dominika Jandorová