V obchodě jste si vybrali čerstvé listy špenátu s úmyslem je ještě dnes večer použít. Pak ale dostanete chuť na něco jiného a chudák špenát zůstane zapomenut v lednici, dokud o týden později nezjistíte, že už je zvadlý.
Že vám to zní povědomě? Pokud se tak stane, nevěšte hlavu a rozhodně zeleninu nevyhazujte do koše! Existuje snadný způsob, jak listovou zeleninu oživit, ať už jde o kapustu, špenát či mangold.
K oživení zeleniny, která má už svá nejlepší léta za sebou, nebudete potřebovat žádné speciální vybavení. Návod je jednoduchý.
Voda s ledem zeleninu rehydratuje
Nejprve naplňte velkou mísu (nebo ještě lépe odstředivku na salát) ledovou vodou. Pokud nemáte led, nevadí. Stačí použít nejstudenější vodu z kohoutku. Voda s ledem je však nejvhodnější.
Následně vložte zvadlou zeleninu do ledové vody a ujistěte se, že je zcela ponořená. Pokud se neponoří úplně, zkuste na ni položit malý talíř a tím ji zatížit.
Nechte zeleninu v ledové vodní lázni alespoň půl hodiny. Ideálního výsledku docílíte, jestliže ji takto naloženou necháte přes noc.
Nakonec ledovou vodu z mísy vylejte. Pokud jste použili odstředivku na salát, můžete zeleninu odstředit, aby byla opravdu suchá. V opačném případě zeleninu osušte čistou utěrkou.
Voilà, vaše kdysi povadlá kapusta by nyní měla být křupavá a jako nová. Tato metoda funguje na základě rehydratace zeleniny.
Proč listová zelenina tak rychle chřadne
Listová zelenina se skládá převážně z vody a jakmile je sklizena, voda začne pomalu vysychat. Tím se buněčné stěny scvrknou a zelenina zvadne. Je to něco podobného, jako když během dne nepijete dostatek vody.
A co je ještě lepší, že tato metoda funguje i u jiných druhů zeleniny, jako jsou zelené fazolky, brokolice, chřest, celer a dokonce i čerstvé bylinky. Nevěříte? Vyzkoušejte to třeba s ochablým svazkem petržele, který máte právě teď v lednici.
Správné skladování je základ
Obvykle platí, že je lepší prevence, než se pak prát s následky. U listové zeleniny to platí dvojnásob, neboť ta je notoricky známá tím, že rychle vadne a hnije. Přitom při správném skladování může vydržet čerstvá téměř týden.
Možná vás jako první napadne uzavřít váš úlovek z farmářského trhu do plastového sáčku. Kromě toho, že plast významně znečišťuje naši planetu, jistě jste se už někde dočetli o vlivu plastu na potraviny. Existuje však způsob správného skladování, který je jednoduchý, finančně nenáročný a hlavně nezahrnuje jediný plastový sáček.
A jde to i bez plastu
Z listové zeleniny nejprve odstraňte všechny stonky, stahovací pásky, gumičky a další obalové materiály. Pak ji důkladně omyjte. Nejenže ji zbavíte nečistot a zbytků, ale také ji rehydratujete, aby zůstala křupavá. Po omytí nechte zeleninu zcela oschnout, jelikož vlhkost způsobuje její vadnutí.
Zeleninu můžete volně zabalit do utěrky. Nebalte ji ale těsně a nechte jí prostor pro dýchání, jinak by mohla shnít. Po zabalení ji umístěte do skleněné nádoby v chladnější části ledničky. A pokud přece jen potřebujete zeleninu uskladnit v plastovém sáčku, volte uzavíratelnou variantu, která se dá použít opakovaně.
Zdroj: purewow.com, thegoodtrade.com
Autor: Silvie Grulichová