Cibule je základem kuchyně. Říkejte si, co chcete, ale právě tahle na první pohled obyčejná zelenina je nedílnou součástí mnoha chutných pokrmů – těch českých tedy rozhodně. Pracujeme s ní v kuchyni dnes a denně.
Ne každý s ní ale umí pracovat správně. Možná si říkáte, že na krájení a zpracování cibule nemůže být nic složitého. Opak ale může být pravdou. Přesvědčte se, jestli při krájení a zpracování cibule chybujete i vy.
Používáte špatnou cibuli
Že není cibule jako cibule, se na vlastní oči přesvědčíte v okamžik, kdy přijdete v obchodě k pultu se zeleninou. Tam záhy zjistíte, že jich je vlastně vícero druhů.
A tady nastává častý kámen úrazu. Klasická kuchyňská cibule je perfektní pro tepelné zpracování, kdežto taková cibule červená je naopak mnohem chutnější zasyrova.
Chce to proto správně vybírat ingredience, ze kterých se daný pokrm chystáte připravovat. Stačí totiž sáhnout po jiném druhu cibule a pokrm může chutnat úplně jinak.
Odřezáváte kořen cibule
Krájení cibule není žádný med. Její typicky štiplavý odér se prakticky ihned poté, co do cibule zakrojíte nožem, postará o to, že se vám z očí začnou kutálet slzy.
A přitom si za to můžete sami. Čím? Tím, že odříznete kořen cibule. Jeho odříznutím se uvolní mnohem více cibulového aroma a také způsobíte, že se cibule tzv. rozpadne a její krájení bude o to nepříjemnější.
Krájíte cibuli tupým nožem
Krájení cibule tupým nožem nejenže ztěžuje a komplikuje práci, ale navíc zvyšuje riziko, že během vteřiny nepozornosti nůž místo cibule projede vaším prstem. A to určitě nechcete.
Dáváte toho na pánev příliš mnoho
I když možná milujete smaženou cibulku ve velkém, nedělejte tu chybu, že jí budete na jedné pánvi připravovat zbytečně mnoho.
Když to uděláte, pára z cibule na vaření se zachytí v pánvi. Veškerá tato extra vlhkost skončí napařováním vaší cibule, což jí nedovolí vyvinout to hnědnutí, které je žádoucí.
Zdroj: thesun.co.uk, insidehook.com, mashed.com
Autor: Natálie Kabourková