Sýry neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku. Každému může chutnat něco trochu jiného – někdo neodolá klasice v podobě eidamu, další miluje hermelín a jiný si pochutná na vysokoprocentním sýru, jehož chuť může být příjemně nasládlá.
Všichni známe hermelín, eidam nebo třeba goudu. Co ale takový sýr Jarlsberg? Už jste o něm někdy slyšeli, nebo jej dokonce ochutnali?
Co je sýr Jarlsberg?
Pokud jste s tímto sýrem ještě neměli tu čest, pak možná nevíte, co je vlastně zač. Jde o jemný sýr, který se vyrábí z kravského mléka a má typicky velká pravidelná oka.
Domovinou tohoto sýru je Norsko. Při výrobě se kravské mléko pasterizuje, výroba je poměrně náročná a je k ní potřeba disponovat speciálními dovednostmi – a ty není jen tak si osvojit.
Sýr bohatý na vitamín K2
Jednou z největších předností sýru Jarlsberg je poměrně bohatý obsah vitamínu K2. Tento vitamín je důležitý pro zdraví našich kostí.
„Výsledky naznačují, že sýr může pomoci předcházet osteopenii, což je stadium předcházející osteoporóze,“ píše deník iDNES.
Pro zdravé kosti je ale důležitý nejen vitamín K, ale také vápník a vitamín D. Rozhodně tak nelze vyšší obsah vitamínu K v sýru Jarlsberg vnímat jako ovlivňování k jeho konzumaci.
Obsahuje celou řadu aminokyselin
Sýru Jarlsberg nelze upřít ani nemalý obsah aminokyselin, kterých obsahuje hned několik. Najdete v něm například leucin, který je nezbytný pro stavbu svalových vláken.
Další aminokyselinou je fenylalanin – ten v našem těle stimuluje hormonální systém. Nesmíme opomenout ani kyselinu glutamovou, která zadržuje vlhkost na běžné úrovni.
Dále se v tomto sýru nachází glycin, prolin, lysin nebo tyrosin. To všechno jsou sloučeniny a aminokyseliny, které mají v našem těle svoji důležitou roli.
Zdroj: iDNES, nutrition.bmj.com, s.how-what-woman.com
Autor: Natálie Kabourková