Pivu se přezdívá zlatý mok a my Češi si tenhle nápoj skutečně umíme vychutnat. Vychlazenému pivu, ideálně ve společnosti přátel a dobré zábavy, by totiž dokázal odolat jen málokdo.
Pivo ale rozhodně nemusí sloužit jen k zahnání žízně nebo k popíjení v oblíbeném podniku. Snadno z něho vyčarujete skvělou přísadu do zajímavých receptů. A na pár z nich, které už jsou vážně retro, vám dáme tip v dnešním článku.
Špekáčky na černém pivu
Špekáček je klasika, kterou si čas od času vychutná snad každý z nás. A o černému pivu se zase říká, že po něm ženám rostou ňadra.
Zkuste si doma připravit chutný recept, jehož základem jsou právě obě výše zmíněné suroviny. Na špekáčky na černém pivu budete potřebovat:
- 5 kusů kvalitních špekáčků, menší červenou cibuli, stroužek česneku, 100 gramů anglické slaniny, hořčici, malou plechovku sekaných rajčat a samozřejmě také 500 ml černého piva.
Špekáčky nejdříve rozřízněte podélně a v řezu je vydatně potřete hořčicí. Poté do každého špekáčku vložte plátky česneku a cibule. Nezapomeňte přidat plátky anglické slaniny a špekáčky vyskládejte do zapékací mísy nebo do pekáče. Vše zalijte rajčaty a černým pivem a dejte péct na 180 °C cca 15 minut.
Pivní rohlíky
Milujete domácí pečivo? Pak máme recept přímo pro vás. Stále více lidí přichází podomácku upečenému pečivu na chuť, a proto určitě zkuste recept na pivní rohlíky. Na jeho přípravu budete potřebovat následující suroviny:
- 50 ml oleje, 1 žloutek, 3 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 a čtvrt hrnku piva, 33 gramů droždí a 2 lžičky soli.
Jako první si nechte na plotně ohřát pivo, do kterého rozdrobte droždí. Odstave, zamíchejte a nechte 10 minut odpočinout. V míse mezitím připravte polohrubou mouku smíchanou se solí. Poté přidejte pivo, žloutek a vypracujte těsto. To přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teple.
Poté z těsta na pomoučeném vále udělejte 4 tenké placky, ty nakrájejte na trojúhelníky a zaviňte je do tvaru rohlíků. Rohlíky vyskládejte na plech s pečicím papírem a vložte je do trouby, kde je pečte cca 20 minut při 180 °C.
Zdroj: fresh.iprima.cz, vareni.cz
Autor: Natálie Kabourková