Karel Gott miloval život a k němu neodmyslitelně patří jídlo. Ač sám byl skvělý kuchař, po svatbě s Ivanou Gottovou přenechal místo v kuchyni právě jí. Jaké pokrmy měl Zlatý slavík nejraději?
Vaření se ujala Ivana
Předtím než se Karlu Gottovi a jeho ženě Ivaně narodily dcerky, trávili společný čas spíše v restauracích než v kuchyni.
„Karel po mně zpočátku vařit nevyžadoval a chodili jsme na jídlo do restaurací. Když jsem ale byla těhotná, tak už se mi nikam chodit nechtělo a tak jsem se hodně rozvařila. Do restaurací jsme chodit přestali,“ svěřila se Gottová iDNES.
Karel miloval pikantní jídla
U Gottů se vařila italská, indická, thajská, ale i česká kuchyně. Karel Gott měl mnoho oblíbených pokrmů a zvláštní slabost měl pro pikantní jídla.
Potom, co se Karlův zdravotní stav začal zhoršovat, musel omezovat i jídla, která měl nejraději. Obzvláště po operaci střev dodržoval přísnou dietu a samozřejmě vynechal pálivé.
„A to já právě rád! Miluji pikantní jídla. Ale během rekonvalescence to vydržím a pak si opět na něčem dobrém pochutnám,“ svěřil se zpěvák magazínu Aha!.
Maďarský guláš podle Karla Gotta
Jaké konkrétní recepty dělaly Mistrovi radost? Například hovězí tatarák s koňakem, pečená pražma s restovanou zeleninou, svíčková na smetaně, jehněčí na tymiánu a víně anebo kachna na medu se sezamem.
A proč si rovnou neukázat i nějaký recept? Na maďarský guláš nebudete potřebovat žádné luxusní ingredience a skvěle se hodí například k nedělnímu obědu. Připravte si:
- 600 g hovězí kližky
- 2 lžíce sádla
- 200 g cibule
- sůl
- mletý pepř
- 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
- 4 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 2 pálivé papričky
- 500 ml masového vývaru
- 1 polévkovou lžíci sušené majoránky
Nakrájejte maso na kostky, osolte jej a opepřete. V hrnci osmahněte na sádle nebo oleji cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Až cibule zezlátne, přidejte maso a opečte ho ze všech stran a podlijte vodou.
Maso nechte podusit ve vlastní šťávě a po zredukování šťávy přidejte mletou papriku, kterou jen lehce zapražte a podlijte horkým vývarem. Maso by mělo být potopené jen ze dvou třetin.
Přidejte rozmačkaný česnek a nechte pod poklicí dále dusit. K poloměkkému masu přidejte nakrájené papriky a pálivé papričky. Vařte až do změknutí masa. Bude-li potřeba, přidejte během dušení vývar. Guláš dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou.
Zdroj: iDNES, iReceptář, Aha!, Blesk
Autor: Dominika Jandorová