Vyzkoušejte švestkový koláč podle Nadi Konvalinkové. Základem je jogurtové těsto

Svestkovy_kolac
Zdroj: Stramp / Shutterstock.com

Ideálním dezertem v létě je ten, který využívá plody, které právě dozrávají na našich zahrádkách. A tak je právě teď ideální čas na recept ze švestek. O jeden takový se podělila herečka Naďa Konvalinková.

Na tomto koláči je skvělá jeho jednoduchá příprava a výborná lehká chuť.

Jogurtové těsto jako základ

Tento recept je výborný díky jogurtovému těstu. To se jeden čas těšilo velké oblibě, ale poté se na něj zapomnělo.

Nyní se však opět vrací tzv. do módy. Je totiž mnohem lehčí než klasická těsta a koláč je díky němu vláčný.

Co budete potřebovat?

Nyní již k samotnému receptu, který je, jak jsme již zmínili, velmi jednoduchý.

Na těsto bude potřeba:

1 hrnek bílého jogurtu (250 mililitrů)

1/2 hrnku cukru krupice

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

2 vejce

1 sáček vanilkového cukru

1 sáček prášku do pečiva

1 panák rumu

1,5 kilogramu švestek

Na drobenku si připravte:

70 gramů másla

8 lžic hrubé mouky

4 lžíce cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 lžíci rumu

1,5 kilogramu švestek

Příprava těsta

Do mísy dejte jogurt, mouku, vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva a rum. Vše vypracujte v hustější těsto, které vložte na připravený plech. Ten předtím vymažte sádlem nebo olejem a posypte lehce moukou.

Než se pustíte do zbylé části receptu, zapněte si troubu a vyhřejte ji na 200 stupňů Celsia.

Na těsto poté položte rozpůlené a odpeckované švestky. Celý koláč posypte vyrobenou drobenkou.

Koláč vložte do trouby a 10 minut pečte na nastavených 200 °C. Poté teplotu stáhněte na 180 °C a pečte dalších 30 minut.

Po vychladnutí je koláč připravený k podání.

Zdroj: iReceptar

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz