Při strouhání sýra se často chybuje. Přitom stačí trochu jinak chytit struhadlo

struhadlo_a_syr
Zdroj: Shutterstock

Sýry patří k nejoblíbenějším potravinám na světě. Existuje mnoho různých druhů sýrů, od měkkých po tvrdé, s kůrkou nebo bez ní a v prodeji jsou doslova tisíce druhů. Navíc každá země má své speciality a také se liší spotřeba různých druhů.

Strouhaný sýr je perfektní jako roztavená krusta na celé řadě pokrmů a používá se také k výrobě sýrových omáček. Může se také nasypat na horké jídlo, přidat do salátů a nebo z něj můžete připravit fondue, které jedí i hlavy států. 

Jak se chybuje při práci se struhadlem

Základem snadného strouhání je dobré struhadlo. Jde o základní kuchyňský nástroj, který má původ v 16. století ve Francii, kde jej vyhotovil Francois Boullier. S množstvím tolika úžasných sýrů, které tato země nabízí, je to docela pochopitelné. Během hospodářské krize v Americe ve třicátých letech minulého století Jeffrey Taylor z Philadelphie vytvořil svou vlastní verzi struhadla.

Zoufalý nedostatek jídla ho inspiroval k vytvoření praktického struhadla, kdy se strouhalo snadno a k použití stačilo mnohem menší množství nastrouhané suroviny. Toto struhadlo je dnes v každé kuchyni. Jde o čtyřstranné struhadlo, kde každá z jeho stran nabízí jiný druh strouhání. Právě u tohoto struhadla se dlouho diskutuje, jak ho správně používat.

Používáme struhadlo opravdu špatně?

Většina lidí je zvyklá postavit své čtyřstranné struhadlo vzpřímeně a strouhat nahoru a dolů. Může být tedy docela překvapující, když je tento způsob označený za namáhavý a špatný. Struhadlo byste měli položit na bok a nastrouhat sýr na vrchní ploše pohybem ze strany na stranu. Sýr tak spadne dolů, takže ho lze při strouhání snadno vyklopit z vnitřního prostoru do mísy.

Tento způsob strouhání má zabránit nepohodlí při delším strouhání. Lidé, co tento způsob zkusili, si jej pochvalují, stejně jako použití nástavce, na který se sýr umístí a nemůže tak dojít během strouhání k poranění kůže na kloubech prstů.

Tento způsob strouhání má však i své odpůrce, kteří tvrdí, že některá struhadla tohoto typy jsou opatřena spodním protiskluzovým okrajem nebo nožičkami, takže struhadlo má stát vzpřímeně.

Řešení je jednoduché, stačí si oba způsoby vyzkoušet a zvolit ten pohodlnější.

Když je sýr příliš měkký na strouhání

Svět sýrů je úžasně rozmanitý od tvrdých čedarů až po nádherně měkké druhy, jako je mozzarella. Ačkoli se měkký sýr často jí třeba s pečivem a rajčaty, existuje mnoho jídel, která zahrnují strouhanou mozzarellu. V USA je například nejkonzumovanějším sýrem, protože se dává na pizzu.

Odborníci na pizzu tvrdí, že když je mozzarella nastrouhaná, vytvoří ten správný roztavený povrch, který je pružný a množství sýra je menší, než kdyby byl krájený. Vytvoří stejný efekt.

Strouhání měkkých sýrů však může být obtížné, protože často vytváří více kaše než dobře definované nastrouhané lupínky. Jeden dobrý tip je dát měkký sýr do mrazáku asi na 15 minut. Cílem je udělat sýr tvrdším, aniž by se zmrazil, aby se snadněji strouhal.

Stejným problémem může být příliš tvrdý sýr

Pokud přidáváte nastrouhaný parmazán do omáčky na těstoviny, potřebujete, aby se opravdu dobře rozpustil. Nejlépe to jde s čerstvě nastrouhaným sýrem. Nejjednodušší způsobem je použití mixéru s ostrým ocelovým nožem. Trvá to asi minutu a porce tvrdého sýra je připravená pro vytvoření té nejjemnější omáčky na těstoviny. Stačí požadovaný kus sýra naporcovat na menší kostky a vhodit do mixéru.

Proč nekupovat předem nastrouhaný tvrdý sýr

Předem strouhaný sýr obsahuje protispékavé látky, jako je například bramborový škrob. Tyto přísady se přidávají, aby se rozdrcený sýr neslepoval a neshlukoval v sáčku.

Jsou to také stejné přísady, které zabrání tomu, aby se sýr dobře rozpustil ve vařených pokrmech a může tvořit hrudky.

Dalším faktorem je cena. Strouhaný sýr je zbytečně drahý. 

Zdroj: Allrecipes, Mashed

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz