Cuketa je všestranná zelenina, která nabízí jemnou chuť a její příprava je velmi rychlá. Cukety však rostou většinou rychleji, než si nadšení zahrádkáři při výsadbě uvědomí a potom je doslova výzvou najít pro úrodu využití.
Nekonečná řada receptů
Velkou výhodou je nápaditost kuchařů, kteří přichází stále s dalším využitím této vděčné zeleniny.
Kromě tepelné úpravy se dají cukety jíst i syrové, zvláště jako salát. Jednou z možností je vytvořit si z mladých cuket obyčejnou škrabkou na zeleninu plátky a vyrobit dresing podle chuti, třeba s mátou, citronem, se sýrem nebo špetkou chilli vloček. Chutnají dobře i se semínky a praženými oříšky lehce zakápnuté olivovým olejem. Mladé cukety se mohou marinovat a servírovat jako příloha k masu, k sýrům nebo pečivu.
Některé restaurace nabízí cuketové carpaccio. Plátky se podávají posypané fetou, koprem a vlašskými ořechy a před podáváním se zakápnou citronem a olivovým olejem.
Oblíbené jsou také placičky a u nás samozřejmě nádivka. Nelze zapomenout na cukety na grilu, dokonce se tenkými plátky mohou obalit třeba ryby nebo sýr ke grilování. Nastrouhané plody se dávají i do chlebového těsta, do masových kuliček a muffinů.
Horkovzdušná fritéza je výborným pomocníkem pro výrobu domácích chipsů. A když dojdou nápady, lze cukety jednoduše zamrazit.
Příprava zeleniny k zamrazení
Příprava je snadná a samozřejmě jsou vždy lepší mladé plody s měkkou slupkou a malými semínky. Cukety ze zahrádky v BIO kvalitě stačí opláchnout čistou vodou, aby se odstranily ulpělé nečistoty a jednotlivé cukety se otřou papírovou utěrkou. Z cukety se odřízne stonek a konec, kde byl květ.
Zmrazená cuketa pokrájená na plátky
Tloušťka plátků se odvíjí od receptů, pro které se zelenina uchovává. Aby se uchovala v co nejlepší kvalitě, doporučuje se ji před zmrazením blanšírovat.
Co je blanšírování
Jde o proces rychlého vaření v hrnci s vroucí vodou a následným ponořením do ledové lázně, aby se proces vaření okamžitě zastavil. Plátky cukety stačí vařit 1 minutu a hned vyjmout a zchladit.
Plátky se vysuší papírovou utěrkou. Nejlepší způsob zmrazení je v tenké vrstvě na plechu. Asi po dvou hodinách se plátky uloží do sáčku, kde k sobě nepřimrznou. Ideální jsou sáčky se zipem, ze kterých jde dobře odstranit většina vzduchu během zavírání. Je dobré si každý sáček označit datem.
Takto šetrně zmrazená cuketa vydrží ve výborné kvalitě i čtyři měsíce. Použít jde samozřejmě i déle, ale už ztrácí své dobré vlastnosti.
Zmrazená nastrouhaná cuketa
Nejsnadnější způsob nastrouhání je s kuchyňským robotem. Z nastrouhané zeleniny se čistou utěrkou vyždímá co nejvíce vody. Čím více vody se vysaje, tím bude při pozdějším rozmrazení cuketa méně kašovitá. Nastrouhanou zeleninu stačí naporcovat a vložit do mrazících sáčků s datem.
Jak je to s rozmrazením před použitím
Zmrazená cuketa se dá potom do celé řady pokrmů přidat i bez rozmrazování. Pro restování nebo přidání do těsta by se měla rozmrazit (pozvolna v lednici, potopením sáčku do vody o pokojové teplotě nebo v mikrovlnné troubě).
Zdroj: Evolving Table, Eat This
Autor: Lída Kropáčková