Ledová káva je v létě určitě velice vhodná na výtečné osvěžení. Pochutnávají si na ní ti, kteří kávu milují nebo jsou na ní dokonce závislí, stejně jako ti, kteří mají jen mlsný jazýček a hledají chutný způsob, jak se osvěžit.
Každý si najde svou chuť
Ledovou kávu lze pít s cukrem nebo bez něj, s mlékem, se zmrzlinou a s různými příchutěmi. Mezi mnoha druhy je několik, které jsou všeobecně mezi milovníky kávového moku nejvíce oblíbené.
Ledová káva se zmrzlinou
Tento nápoj patří určitě mezi ty nejoblíbenější, a to hlavně během letních měsíců. Existuje celá řada postupů, jak si tento lahodný nápoj dopřát. Za zmínku také stojí, že je vždy na místě se před konzumací trochu zchladit a k přechodu od horka do mrazu dopřát organismu svůj čas.
Ledovou kávu se zmrzlinou lze připravit snadno. Svou oblíbenou kávu stačí nechat vychladit a použít jako základ pro osvěžující pochoutku. Po italském způsobu je nejlepší volbou vanilková zmrzlina.
Italové však zašli ještě dál a zkusili kopeček vanilkové zmrzliny zalít čerstvě připravenou kávou. Ta se zchladí a zmrzlinu učiní krémovější. A protože Italové milují likéry, svou pochoutku si neváhají vylepšit některým z nich. V kombinaci s kávou a sladkou vanilkovou zmrzlinou je obzvláště výrazný likér typu amaretto.
Hlavně pro potěchu oka často přidávají čerstvé ovoce, sušenky nebo kokos. Místo alkoholického likéru lze použít na ochucení třeba skořici nebo drcené oříšky.
Ledová káva bez cukru
Pro skalní příznivce kávové chuti, kteří se vyhýbají cukru, lze připravit ledovou pochoutku ve střídmějším provedení. Stačí k tomu dobré espresso a vychlazené mléko. Dokonce může jít o zdravější sójové nebo mandlové mléko, které je pro organismus přínosnější a rozhodně nemá chuť, která by se nedala ocenit. Taková pochoutka je vhodná i pro lidi na dietě nebo s určitým omezením pro výběr potravin.
Nevařená ledová káva
Stále více lidí umí ocenit i nevařenou ledovou kávu. Tu úplně nejzákladnější variantu lze vytvořit smícháním kvalitní instantní kávy a studené vody. Intenzivním třepáním se káva rozpustí, a dokonce udělá pěnu. Pro vylepšení lze přidat sladidlo nebo kousky ledu.
Ovšem znalci chutí a kávy vymysleli jiný postup a samozřejmě s jiným výsledkem.
Cold brew je moderní metoda pro přípravu kávy bez vaření. Tato metoda nahrazuje klasickou krátkou extrakci kávy v horké vodě delší macerací ve vodě studené. Tato macerace je většinou dlouhá 12 až 24 hodin. Poté se rozemletá káva a tekutá složka oddělí pomocí filtru nebo frenchpressu. Vznikne trochu odlišný, přesto lahodný nápoj, který vydrží v chladu i týden.
Aroma kávy se v tomto případě uvolňuje pozvolna a jiným způsobem. Takový nápoj má odlišnou chuť a aroma. Často je káva označovaná za nezvyklou, překvapující, jiných rozměrů. Cold brew není třeba sladit. Nejoblíbenější způsob je podávání na ledu.
Ledová káva s tonikem
Už před lety se zrodila naprostá senzace mezi letními drinky – tonik s espressem. Tento lahodný nápoj potřebuje hlavně led, a to plnou sklenici, která se z větší části naplní tonikem. Sklenice ledu s tonikem se přelije šálkem oblíbeného espressa. Úplně nejlépe je dolít kávu přes lžičku. Tak zůstane ve sklenici dole tonik a nahoře káva doplněná plátkem citronu, limetky, pomeranče.
Zdroj: Apetit, Dama.cz, Happamag
Autor: Lída Kropáčková