Vlašské ořechy využíváme mnoha způsoby. Nejčastěji jsou používány do sladkých pokrmů, ale jejich uplatnění je daleko širší. Některé možnosti pro vás zřejmě budou dosti překvapivé.
Zajímavé recepty z vlašských ořechů
Za „velkou louží“ je velmi oblíbené arašídové máslo. Jenže buráky mohou vyvolat potravinovou intoleranci i alergii. Zato máslo z vlašských ořechů žádná taková rizika nepředstavuje. „Vlašáky“ stačí dát do mixéru s kapkou panenského olivového oleje a špetkou (mořské) soli a rozmixovat. Zdravá snídaně je tak během několika chvilek na světě.
Vlašské ořechy jsou dokonce základem zajímavé ořechové omáčky, která pochází z italské Ligurie a nazývá se Salsa di Noci. Omáčka krémové chuti, která je ideální do chladných měsíců a lze ji vyrobit za pár minut, se hodí k nokům či těstovinám, ale lze ji využít i čistě jako pomazánku.
„Vlašáky“ jsou společně s cibulí rovněž nejdůležitější ingrediencí tradiční gruzínské ořechové omáčky zvané Satsivi. Jedná se o podobný pokrm, jako je levantský hummus, jehož základem je ovšem cizrna a tahini (sezamová pasta). Satsivi patří v Gruzii ke svátečním pokrmům a velmi se hodí k masu.
Pokud máte rádi nakládaný hermelín, vězte, že existuje i varianta s vlašskými ořechy. Že se to zdá jako podivná kombinace? Tak to zkuste a posuďte sami. Možná vás také překvapí, že existuje mnoho receptů, v nichž jsou „vlašáky“ součástí polévek. Ty si můžete jednoduše najít, ale nic vám nebrání experimentovat. Máte-li doma kupu vlašských ořechů, zkuste je použít i netradičními způsoby!
Nevyhazujte ani skořápky, slupky a listy
Ačkoli jsou nejvíce využívána jádra vlašských ořechů, zužitkovat lze i další části ořešáku královského. Skořápky samozřejmě nacházejí uplatnění o Vánocích při výrobě dekorací. Jenže si z nich lze také připravit odvar proti kašli, kdy je necháte zhruba půl dne louhovat ve vodě, následně nakrátko přivedete k varu a scedíte.
Připravit si navíc můžete také výluh z listů, který je možné používat např. proti akné, lupům nebo jako kloktadlo při bolestech v krku.
V neposlední řadě lze zužitkovat i oplodí (zelená část okolo skořápky). Vyrobit si z něj např. můžete přírodní barvu na vlasy. Oplodí nasekané na kousky zalijete šálkem vody a necháte zhruba 10 minut vařit. Pak už jen dáte vychladnout a scedíte. Umyté vlasy tímto odvarem opláchnete, a ten jim dodá lesk a zvýrazní hnědou barvu.