Stále častěji se i v našich zeměpisných šířkách setkáváme s tropickými teplotami, které pro většinu lidí nejsou úplně příjemné a přináší sebou často malátnost, ospalost, nechutenství nebo dokonce střevní problémy v důsledku špatně zvolených jídel.
V horké dny o sebe musíme pečovat
Právě v ty nejteplejší dny by mělo být lidské tělo zvláště pečlivě opečovávané a nezatěžované těžkým jídlem. Organismus je zpomalený a potřebuje kromě dostatku vhodných tekutin i jídla, která mají velký obsah vody, vitaminů a minerálů, a mají schopnost tělo ochladit. Inspiraci lze hledat v řecké, italské i španělské kuchyni.
Přestože je ideální představa pro horké dny povalování se u bazénu se spoustou zmrzliny nebo vychlazeného piva, většina z nás musí v tyto horké dny, kdy sluníčko pálí od rána do noci, fungovat v běžném režimu, pracovat a starat se o rodinu.
Je dobré vědět, co jíst a pít, aby se tyto horké dny daly ve zdraví a v dobré kondici přežít.
Co pít, když je stále žízeň
Přestože vidina oroseného piva nebo nápoje s kostkami ledu je lákavá, tyto nápoje během horkého dne tělu moc nepomohou a nejen že neuhasí žízeň, ale mohou být nepříjemným startérem pro bolest v krku nebo rýmu, někdy dokonce i střevní problémy.
Už naši předci zaháněli žízeň vlažným čajem, když je čekala celodenní práce na rozpáleném poli. Tento nápoj má na rozdíl od vody výhodu, že se příjemně pije, i když není vychlazený a tělu dělá dobře.
O blahodárných účincích zeleného čaje už dnes ví každý a právě tento čaj může být v tropických dnech dobrou volbou. Je rozhodně vhodnější než káva, povzbuzuje, má nevtíravou chuť a nepotřebuje ani cukr.
Bylinkové čaje poskytnou i něco navíc
Stejně dobře mohou posloužit bylinkové čaje, teplé a vlažné, které organismus zchladí. A na výběr je z mnoha vůní a chutí. Navíc třeba mátový čaj může být i prospěšný pro uklidnění podrážděného žaludku a meduňkový nebo heřmánkový čaj uklidní mysl i tělo a pomůže s usínáním.
S alkoholem je to ve dnech, kdy se teplota na teploměru drží kolem třicítky vždy na pováženou. Určitě nevadí pivo po jídle nebo vinný střik pro večerní posezení, ale rozhodně by nemělo jít o intenzivní konzumaci.
Odlehčený jídelníček po celý den
Přestože jen málokoho napadne si dát v horku svíčkovou se šesti, některé potraviny jsou vhodnější než jiné. Nezatěžují tolik trávicí systém a navíc ochlazují.
Doporučuje se jíst hlavně ovoce a zeleninu. Meloun je pro horké dny naprosto ideální, má celou řadu prospěšných látek a obsahuje hodně vody. Osvěží i jablka, borůvky a široká škála sezónního ovoce. Zelenina se nejčastěji konzumuje ve formě salátů s lehkým dresingem nebo s jogurtem. Zeleninu lze doplnit o vařené vejce, tuňáka, nebo třeba kuřecí a krůtí maso. Skvělou volbou, na jejíž účinek se můžete spolehnout, je řecký salát tzatziki.
Pro českou kuchyni nejsou sice tak tradiční, ale studené polévky mají v oblibě třeba v Řecku nebo ve Španělsku.
Přestože se solí se to nemá v jídle přehánět, tak třeba mírně posolená rajčata nakrájená na plátky nejen skvěle osvěží, ale také ochladí organismus. Mezi další potraviny, které ochlazují, patří třeba tofu lehce zařaditelné do zeleninových salátů nebo zelené řasy, které mohou být součástí zeleninových nápojů.
Pokud jde o způsob přípravy, nejvhodnější jsou pokrmy z čerstvých surovin. Pro vaření by se měl zvolit způsob, který nezatíží trávení – vaření ve vodě a v páře, blanšírování nebo rychlé restování.
Zdroj: Vitalia, Jime Jinak
Autor: Lída Kropáčková