Pro většinu lidí je máslo základní položkou na nákupním seznamu a doma jim zkrátka nesmí chybět. Mažeme si ho na pečivo, přidáváme jej do moučníků nebo si s ním poléváme ovocné knedlíky. Menším nešvarem je fakt, že pokud máslo uložíme do lednice, ztvrdne a namazat si ho pak třeba na chleba je docela oříšek.
Proto se mnozí uchylují k tomu, že máslo nechávají na kuchyňské lince v pokojové teplotě, protože pak je mazání s ním daleko jednodušší – máslo je krásně povolené a měkké. Nezkazí se ale máslo, když jej budete skladovat mimo lednici?
Tuk v lednici ztuhne
Máslo se vyrábí stloukáním mléka nebo smetany, dokud se nerozdělí na podmáslí, které je většinou tekuté, a máselný tuk, který je většinou pevný. Máslo obsahuje více než 80 % tuku. Zbývajících 20 % je většinou voda.
Jakmile jej vložíte do lednice, stane se to, že ztuhne. Je to logický a naprosto obvyklý jev, který máslu na kvalitě nebo na chuti nijak neubere. Problém nastane jen ve chvíli, kdy si jej budete chtít namazat na pečivo. Ztuhlé máslo se maže těžko.
Lze skladovat máslo při pokojové teplotě?
Když necháváte máslo venku, ujistěte se, že ho skladujete ve správném druhu nádoby – prodávají se k tomu speciální „máslenky“, ve kterých je dobré máslo skladovat, pokud se rozhodnete nechat jej mimo lednici.
Vzhledem k tomu, že má máslo vysoký obsah tuku a relativně nízký obsah vody, je méně pravděpodobné, že podporuje růst bakterií než jiné druhy mléčných výrobků. Jinými slovy to znamená, že se nezkazí tak rychle, jako jiné mléčné výrobky.
Nic to ale nemění na tom, že máslo nelze skladovat mimo lednici věčně. Díky vysokému obsahu tuku je náchylné k žluknutí. To poznáte tak, že máslo změní barvu, může také jinak vonět a tehdy už byste jej neměli jíst.
Jak dlouho lze máslo nechat mimo lednici?
Pakliže necháte máslo položené na kuchyňské lince v jeho původním obalu, nevydrží vám bohužel déle než dva dny. Poté se stane, že začne žluknout a tím se znehodnotí.
Budete-li jej skladovat ve speciální uzavřené nádobě, pak se doba možného skladování mimo lednici prodlouží na dobu trvající klidně až dva týdny. Je ale potřeba, aby daná nádoba zadržovala jak vzduch, tak i světlo.
Zdroj: Fresh.iprima.cz, healthline.com, marthastewart.com
Autor: Natálie Kabourková