Hledáte způsoby, jak snížit spotřebu energie při vaření? Nemusíte se v něm nikterak omezovat ani se vzdát svých oblíbených jídel s dlouhou dobou přípravy. Stačí provést pár malých změn, které dokážou vylepšit sumu na faktuře za energie. Objevte s námi, které to jsou.
Se vzrůstajícími cenami elektřiny a plynu se stává úspora energie skloňovaným tématem ve většině českých rodin. A to zejména v momentě, kdy do schránky přistane další vyúčtování. Nezoufejte, nemusíte doma zavádět stravování pouze formou studené kuchyně. Stačí několik drobných změn. Připravili jsme pro vás 10 užitečných tipů, s nimiž zefektivníte vaření a o něco snížíte konečnou částku na další faktuře.
- Používejte při vaření pokličku. Stará rada, kterou slyšel určitě každý. Přesto osvědčená a pravdivá. Pokličky na hrncích a pánvích udržují teplo uvnitř. Pokrm je hotový rychleji a spotřebované množství energie je dokonce dvakrát až třikrát nižší.
- Neohřívejte vodu zbytečně. Příliš mnoho vody v hrnci, typicky při vaření brambor nebo těstovin, zvyšuje dobu vaření i spotřebu energie. Používejte jen tolik vody, kolik je skutečně potřeba.
- Nevařte na plotýnce větší, než je dno hrnce. Menší hrnec na velkém vařiči znamená ztrátu tepla a energie. Při výběru optimální velikosti hrnce se řiďte plochou plotýnky a naopak. Uspoříte až 20 % nákladů.
- Před vařením suroviny řádně rozmrazte. Rozmrazením masa a dalších ingrediencí zkrátíte dobu přípravy a snížíte spotřebu energie potřebné k vaření.
- Využívejte zbytkové teplo. Vypněte varnou desku nebo pečicí troubu několik minut před koncem vaření a nechte jídlo tzv. „dojít“. Zbytkové teplo dokončí přípravu pokrmu bez další spotřeby energie.
- Používejte tlakový hrnec. Tlakové hrnce, lidově „papiňáky“, vaří rychleji a efektivněji, a tím pádem i úsporněji.
- Předehřívejte troubu, jen pokud je to nezbytné. Některá jídla vyžadují předehřátou troubu, ale na jejich ohřev nebo na přípravu některých pokrmů, třeba u nákypů nebo pomalu pečeného masa, to není nutné. Omezením předehřevu zpomalíte otáčky na svém elektroměru.
- Vyhněte se častému otvírání trouby během pečení. Každé otevření trouby uvolní teplo a zvyšuje spotřebu energie pro udržení stabilní teploty. S každým otevřením dvířek uniká až 20 % tepla.
- Používejte mikrovlnnou troubu. Pokud vaši kuchyňskou linku obývá i mikrovlnná trouba, nezdráhejte se ji používat. Zejména pro ohřev menších porcí jídla je efektivnější, rychlejší a úspornější.
- Zvažte investici do indukční varné desky. Jakmile nastane čas vyměnit stávající varnou desku, dejte příležitost indukční technologii. Potřebujete na ni sice speciální varné nádobí, ale z dlouhodobého hlediska vám indukce uspoří až 50 % nákladů. Je totiž o polovinu účinnější než běžné elektrické nebo plynové sporáky.